Ta strona używa "cookies" umożliwiające logowanie, prowadzenie statystyk odwiedzin i dostosowanie reklam. Dowiedz się więcej na temat celu ich użycia oraz możliwości zmiany konfiguracji przeglądarki na stronie polityka plików "cookies"
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z wytycznymi w linku.

Schowaj
pc x360 ps3 ouya psp mobile old online other
facebook youtube
Zaloguj się lub zarejestruj, aby zobaczyć swój Level !
Schowaj

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 11 Głosów - 3.45 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lockerz nie ma opery
Autor Wiadomość
ziom10 Offline
Bywalec
***
Registered

Level: 1

Liczba postów: 51

Dołączył: 26.11.2009

Reputacja: 0

button-youtube

Post: #1
Lockerz nie ma opery
tak sobie dziś pomyślałem, że włączę operę i zaloguje się na lockerz(zwykle korzystam z firefoxa, chciałem sprawdzić czy któraś przeglądarka jest lepsza), przypomniałem sobie o prawym przycisku i funkcji 'sprawdź poprawność' co sprawdza poprawność w kodzie strony, wyszło mi(oczywiście po zalogowaniu)
146 ERRORS, 88 WARNINGS
:dodgy:nie mówię, że to działa w 100% perfekcyjnie te sprawdzanie, ale chyba jest w tym troche prawdy? coś takiego np.:
[Obrazek: scre.png]
nie znam się na tym za dobrze ale po co im 2 zakończenia div
06.01.2010 19:19
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
bySlaw Offline
Banned

Level: 1

Liczba postów: 15

Dołączył: 30.12.2009

button-youtube

Post: #2
RE: Lockerz nie ma opery
no w sumie dziwne to troche;p
06.01.2010 19:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
majkpascal Offline
Podglądacz
**
Registered

Level: 1

Liczba postów: 31

Dołączył: 31.12.2009

Reputacja: 0

button-youtube

Post: #3
RE: Lockerz nie ma opery
Ja się ani trochę nie dziwię.
Przy tak rozbudowanej stronie nie trudno o pomyłkę. Poza tym to że strona nie jest w 100% zgodna ze standardem (w tym przypadku XHTML), nie oznacza że ma błędy. Dla tego validatora często wykorzystanie pewnych elementów które są konieczne do działania niektórych skryptów jest już błędem gdyż taka strona oprócz HTML wykorzystuje również JavaScript, PHP.
Dodam jeszcze że sprawdzanie poprawności w Operze nie jest realizowane przez nią samą, lecz przez stronę konsorcjum które zajmuje się opisywaniem jak wygląda ideał języków programowania stron (HTML, CSS, XHTML,...), i tą stronę można otworzyć poprzez każdą inną przeglądarkę otrzymując taki sam wynik.
Stworzenie idealnej strony, która przejdzie testy bez błędów, podobne jest do wybudowania idealnego domu. Jest możliwe, ale im większy budynek tym trudniej ten ideał osiągnąć, zawsze jakaś cegiełka wystawać będzie o ten centymetr. Ważne jest to aby strona/budynek się nie zawalił/a i właściwie spełniał swoje funkcje. (iLock, Onet, Interia, Nasza Klasa, też nie są idealne i nikt się tym zbytnio nie przejmuje)
Już sam fakt że Opera otwiera Lockerz jest dużą zasługą gdyż jest to przeglądarka która najściślej trzyma się standardów i dla przykładu podczas gdy w FF, IE itp. kolory można opisywać jeszcze poprzez ich angielskie nazwy (tak jak było to na początku WWW), tak w Operze jedynym dostępnym sposobem jest zapis hexadecymalny.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06.01.2010 22:01 przez majkpascal.)
06.01.2010 21:58
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
ziom10 Offline
Bywalec
***
Registered

Level: 1

Liczba postów: 51

Dołączył: 26.11.2009

Reputacja: 0

button-youtube

Post: #4
RE: Lockerz nie ma opery
(06.01.2010 21:58)majkpascal napisał(a):  Dodam jeszcze że sprawdzanie poprawności w Operze nie jest realizowane przez nią samą, lecz przez stronę konsorcjum które zajmuje się opisywaniem jak wygląda ideał języków programowania stron (HTML, CSS, XHTML,...), i tą stronę można otworzyć poprzez każdą inną przeglądarkę otrzymując taki sam wynik.
a tu się mylisz, bo jak wejdziesz przez tą stronę a nie przez operę to sprawdzi poprawność przed zalogowaniem(stronę główną)
06.01.2010 22:41
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
majkpascal Offline
Podglądacz
**
Registered

Level: 1

Liczba postów: 31

Dołączył: 31.12.2009

Reputacja: 0

button-youtube

Post: #5
RE: Lockerz nie ma opery
ziom10 napisał(a):a tu się mylisz, bo jak wejdziesz przez tą stronę a nie przez operę to sprawdzi poprawność przed zalogowaniem(stronę główną)
W jednej rzeczy na pewno się pomyliłem, mówiąc że wynik u różnych użytkowników będzie ten sam. Big Grin
Ale co do tego że w Firefoxie też da sie sprawdzić po zalogowaniu, miałem rację. Jedyne co trzeba zrobić to powtórzyć czynności jakie Opera wykonuje za nas. A jest to zapisanie pliku na dysku, a potem wysłanie go do sprawdzarki poprzez zakładkę "Validate by File Upload". Sprawdzenie on-line aktywnej strony na której jest zalogowany użytkownik ze swoją prywatną sesją jest niemożliwe, gdyż validator nie dysponuje naszymi plikami cookie, a nawet gdyby je miał u niego byłyby nie ważne gdyż sesja by się przedawniła.
06.01.2010 23:37
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
FastMan Offline
miszcz fszystkih miszczuf
*****
Registered

Level: 1

Liczba postów: 298

Dołączył: 24.11.2009

Reputacja: 34

button-youtube

Post: #6
RE: Lockerz nie ma opery
nie zwracajcie na to uwagi... to wystarczy mieć jeden źle znaczek wpisany, wywala błąd a strona z tym i bez tego znaczka chodzi tak samo. Tak samo na swojej stronie mam link do google translate żeby przetłumaczyło całą stronę na ang lub ger, to gdy sie sprawdza poprawność to chyba 20 błędów wychodzi z tego linku ob są tam znaki typu & % itd.

Tak więc nie zwracajcie na to uwagi, nawet przy google tam wywala błędy Tongue
07.01.2010 08:10
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Ma7eusz Offline
maŻyciel yt
*****
FullREG

Level: 1

Liczba postów: 544

Dołączył: 23.11.2009

Reputacja: 107

button-youtube

Post: #7
RE: Lockerz nie ma opery
Ja tylko z opery korzystam i jest wszystko ok.
07.01.2010 08:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
luki9542 Offline
Lockator
****
Registered

Level: 1

Liczba postów: 107

Dołączył: 15.11.2009

Reputacja: 6

button-youtube

Post: #8
RE: Lockerz nie ma opery
A co wy tacy pewni jesteście że to błąd? Może były DIVy zagnieżdżone jedno w drugim? Ja bym się na walidatorze Opery nie opierał. Smile
07.01.2010 20:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Ps3 a Xbox z Lockerz olaaaxpp 16 3,759 07.11.2010 16:49
Ostatni post: Lame
  Przyjmę konto lockerz tomas1395 10 2,009 03.11.2010 18:07
Ostatni post: tomas1395
  Tapety Lockerz oraz ich przeróbki - Nie chcesz nie pobieraj :) 19Szumi10 4 1,554 03.10.2010 16:11
Ostatni post: 19Szumi10
  Lockerz! Paypal! tech44 2 1,530 13.08.2010 10:41
Ostatni post: tech44
  Wasze prace graficzne o Lockerz loony 15 3,437 06.06.2010 10:38
Ostatni post: marcin12122

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
Aktualny czas: 16.07.2018, 10:05 Witaj! (LogowanieRejestracja)
Schowaj