Ta strona używa "cookies" umożliwiające logowanie, prowadzenie statystyk odwiedzin i dostosowanie reklam. Dowiedz się więcej na temat celu ich użycia oraz możliwości zmiany konfiguracji przeglądarki na stronie polityka plików "cookies"
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z wytycznymi w linku.

Schowaj
pc x360 ps3 ouya psp mobile old online other
facebook youtube
Zaloguj się lub zarejestruj, aby zobaczyć swój Level !
Schowaj

Wątek zamknięty 
 
Ocena wątku:
  • 17 Głosów - 2.24 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[Odpowiedzi Take a gift] [3] 23.01.2011 Ile kilogramów białka roślinnego zużywa się aby wyprodukować 1 kilogram białka z
Autor Wiadomość
Constantin Offline
Podglądacz
**
Registered

Level: 1

Liczba postów: 22

Dołączył: 08.11.2010

Reputacja: 0

button-youtube

Post: #1
[Odpowiedzi Take a gift] [3] 23.01.2011 Ile kilogramów białka roślinnego zużywa się aby wyprodukować 1 kilogram białka z
Cytat:Naukowcy zajmujący się żywieniem (m.in. American Dietic Associaton, Physicians Committee for Responsible Medicine, National Health Service") twierdzą że przemyślana i dobrze zrównoważona dieta wegetariańska jest dietą zdrową i może być stosowana przez ludzi. Potwierdzają to liczne statystyki i badania epidemiologiczne prowadzone na dużą skalę w USA i w Wielkiej Brytanii. Wegetarianie jako grupa, w porównaniu z resztą populacji na tym samym terenie, zazwyczaj wykazuje niższą, średnią masę ciała, niższy poziom cholesterolu we krwi, niższe ciśnienie krwi, znacznie mniej przypadków zawału serca, nadciśnienia, cukrzycy, kilkunastu rodzajów nowotworów, osteoporozy i miażdżycy. Zgodnie z długoterminowymi badaniami Niemieckiego Centrum Leczenia Nowotworów wegetarianie żyją o ponad 21 lat dłużej niż przeciętnie ludzie, natomiast nie ma różnicy w wynikach badań dla wegetarian i osób, które od czasu do czasu spożywają mięso.

Dla przykładu w Niemczech według niektórych badań przeprowadzonych przez Uniwersytet w Gießen przeciętny stan zdrowia przebadanego wegetarianina był lepszy niż przeciętnego obywatela.

Niedobór białek oraz aminokwasów wśród wegetarian stosujących zrównoważoną dietę nie został nigdy wiarygodnie dowiedziony. Głównym źródłem białka w diecie wegetariańskiej, w zależności od odmiany diety, mogą być jaja, mleko i jego przetwory lub rośliny wysokobiałkowe, takie jak np. rośliny strączkowe czy kasze.

Stwierdzono, że w pewnych okresach życia, jak przy każdej niewłaściwie skomponowanej diecie, również przy wegańskiej, mogą występować niedobory – w tym wypadku głównie witaminy B12 (ale mogą one występować także u osób starszych, odżywiających się "wszystkożernie" , z powodu zaniku czynnika wewn. umożliwiającego przyswajanie), witaminy D (u dzieci i młodzieży), żelaza i cynku. Niedoborów można stosunkowo łatwo uniknąć modyfikując odpowiednio swoją dietę w tych okresach życia poprzez włączenie do posiłków produktów wegetariańskich bogatszych w te witaminy i minerały. W uzasadnionych medycznie przypadkach można również uzupełniać niedobory sztucznie, poprzez regularne spożywanie odpowiednich suplementów stosując się do zalecanego dawkowania.

Krytycy wegetarianizmu wskazują na zagrożenia zdrowia, które są związane z niewystarczającym zaopatrzeniem organizmu w witaminy i minerały. Przytaczają też argumenty, że człowiek może łatwiej przetwarzać białko pochodzenia zwierzęcego niż roślinnego. Jednak w Niemczech gdzie średnia ilość dostarczanego do organizmu białka przeciętnego Niemca leży powyżej średniej Niemieckiego Stowarzyszenia Żywieniowego może się wiązać ze spadkiem kondycji i wytrzymałości fizycznej, podczas gdy przeciętny wegetarianin odpowiada tej średniej. Wegetarianie tym bardziej przy odpowiednim doborze produktów żywnościowych nie mają problemu z zaopatrzeniem organizmu w białko.

Co do zaopatrzenia w istotne dla zdrowia osiem aminokwasów wegetarianie powołują się na badania, zgodnie z którymi aminokwasy przy zróżnicowanym sposobie żywienia są przyswajalne w nawet większej ilości, niż stanowi norma.

Dawniej istniał pogląd, iż witaminę B12 można znaleźć w kiszonkach, tofu, pożywkach drożdżowych, miodzie i glonach. Wszystkie te informacje okazały się nieprawdziwe, natomiast informacja o wit. B12 w glonach okazała się szczególnie niebezpieczna. Glony zawierają nieprzyswajalne dla człowieka analogii witaminy B12 i upośledzają jej wchłanianie, co utrudnia późniejszą suplementację. Przy jednoczesnym zażywaniu suplementów (bądź żywności wzbogacanej w witaminę B12, której jest dużo na polskim rynku) i spożywaniu alg, nie powinno być problemu. Informacja podająca fałszywe źródła witaminy B12 jest o tyle niebezpieczne, że może doprowadzić do poważnych chorób układu nerwowego. Wegetarianie przy odpowiednio zbilansowanej diecie nie powinni mieć problemu z witaminą B12, natomiast weganie muszą spożywać w odpowiednich ilościach żywność wzbogacaną w B12, bądź suplementować tę witaminę (co nie jest w Polsce ani drogie, ani szczególnie uciążliwe).

Motywacją do przejścia na wegetarianizm jest dla niektórych przekonanie o możliwości zmniejszenia głodu na świecie. Uważają, że produkcja mięsa zużywa duże zasoby pasz, w tym pasz roślinnych. Zmniejsza to, ich zdaniem, ilość produktów roślinnych przeznaczonych jako żywność dla ludzi i ogranicza możliwość dostarczania jej biedniejszym regionom, np. Afryce.

W latach 70. w krajach rozwijających się stworzono wiele upraw, aby masowo pokryć zapotrzebowanie na paszę dla zwierząt, z których produkowano produkty mięsne w krajach uprzemysłowionych. Zapotrzebowanie na tereny uprawne prowadziło do masowych wyrębów lasów. Ekologicznie zorientowani wegetarianie upatrują w tej tendencji negatywne skutki, których ich zdaniem można by było uniknąć poprzez zaprzestanie konsumpcji mięsa. Ekonomiści są natomiast zdania, że taka struktura zapewnia korzyści w światowym podziale pracy, które rolnikom w krajach rozwijających się zapewniały wysoką dywidendę i tym samym lepsze warunki życia.

Niektórzy wegetarianie są zdania, że masowa hodowla zwierząt przysparza więcej szkód środowisku naturalnemu, niż uprawa roślin przykładowo poprzez zawarte w nawozie azotany, które przenikają do wód gruntowych. Z drugiej strony przykładowo uprawa ryżu uwalnia do atmosfery dużo metanu. Przytaczany jest także kontrargument, że aby w przyszłości zaspokoić rosnące zapotrzebowanie na żywność w obliczu przyrostu ludności, wymagane jest zwiększenie udziału produkcji roślinnej. Problemu tego nie da się rozwiązać na drodze produkcji białka zwierzęcego, ponieważ aby wyprodukować kilogram białka zwierzęcego trzeba zużyć od 5 do 10 kilogramów białka roślinnego.

Badania naukowców z uniwersytetu w Southampton wykazały, że inteligentniejsze dzieci częściej decydują się na wegetarianizm w wieku dorosłym.

Pewni wegetarianie uznają mięso za pokarm nienaturalny dla ludzi. Jako wzór wymieniają gatunki małp. Naukowcy nie potwierdzają tego, bo wiele małp na wolności zbiera małże i inne drobne zwierzęta, a najbliższe człowiekowi szympansy czasem aktywnie polują.

Istnieją także regiony, które zamieszkuje wielu wegetarian z ekonomicznego przymusu (m.in. wioski w biednych terenach Ameryki Południowej, Afryki i Azji), gdzie nie stać ich na mięso.

Niektórzy ludzie uważają mięso za nieapetyczne i brzydzą się jego jedzeniem. Inni zostali wychowani przez wegetarian i są przyzwyczajeni do takiego stylu życia, lub też zostają wegetarianami ze względu na swojego partnera życiowego, członka rodziny albo przyjaciela.

źródło: pl.wikipedia.org

Pytanie: Ile kilogramów białka roślinnego zużywa się aby wyprodukować 1 kilogram białka zwierzęcego?
Odpowiedź: od 5 do 10

Pytanie: Czy przemyślana i dobrze zrównoważona dieta wegetariańska jest dietą zdrową i może być stosowana przez ludzi?
Odpowiedź: tak
23.01.2011 19:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika
LoVeYoUxD Offline
Stały Lockator
*****
FullREG

Level: 1

Liczba postów: 441

Dołączył: 01.12.2010

Reputacja: 89

button-youtube

Post: #2
RE: [Odpowiedzi Take a gift] [3] 23.01.2011 Ile kilogramów białka roślinnego zużywa się aby wyprodukować 1 kilogram biał
Dobrze!!! Smile
23.01.2011 19:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Kaziu44 Offline
Stały Lockator
*****
FullREG

Level: 1

Liczba postów: 180

Dołączył: 09.11.2010

Reputacja: 10

button-youtube

Post: #3
RE: [Odpowiedzi Take a gift] [3] 23.01.2011 Ile kilogramów białka roślinnego zużywa się aby wyprodukować 1 kilogram biał
GOOOD
23.01.2011 20:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Bednar13 Offline
Bywalec
***
Registered

Level: 1

Liczba postów: 70

Dołączył: 05.07.2010

Reputacja: 0

button-youtube

Post: #4
RE: [Odpowiedzi Take a gift] [3] 23.01.2011 Ile kilogramów białka roślinnego zużywa się aby wyprodukować 1 kilogram biał
Poprawne !
23.01.2011 20:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika
mordoklejki Offline
Stały Lockator
*****
Registered

Level: 1

Liczba postów: 382

Dołączył: 12.06.2010

Reputacja: 69

button-youtube

Post: #5
RE: [Odpowiedzi Take a gift] [3] 23.01.2011 Ile kilogramów białka roślinnego zużywa się aby wyprodukować 1 kilogram biał
Poprawne! POLSKA WYGRALA !! Closedeyes
23.01.2011 21:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Wątek zamknięty 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  [Odpowiedzi Take A Gift] 19.11.2011 - Ryksa Elżbieta l3fY15 0 7,991 19.12.2011 15:08
Ostatni post: l3fY15
  [Odpowiedzi Take A Gift] 18.11.2011 [2] - Po ilu latach James rzucił studia? krisu 1 7,806 18.11.2011 18:50
Ostatni post: mista
  [Odpowiedzi Take A Gift] 17.11.2011 [3] - W którym roku Thomas zmarł? krisu 1 7,771 18.11.2011 17:25
Ostatni post: mista
  [Odpowiedzi Take A Gift] 17.11.2011 [1] [George Washington] Ile lat róznicy jest międ krisu 1 4,970 17.11.2011 22:10
Ostatni post: mista
  [Odpowiedzi Take A Gift] 17.11.2011 [2] - Ile dzieci mieli John i Abigail? krisu 1 5,439 17.11.2011 22:08
Ostatni post: mista

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
Aktualny czas: 21.05.2018, 06:10 Witaj! (LogowanieRejestracja)
Schowaj