Ta strona używa "cookies" umożliwiające logowanie, prowadzenie statystyk odwiedzin i dostosowanie reklam. Dowiedz się więcej na temat celu ich użycia oraz możliwości zmiany konfiguracji przeglądarki na stronie polityka plików "cookies"
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z wytycznymi w linku.

Schowaj
pc x360 ps3 ouya psp mobile old online other
facebook youtube
Zaloguj się lub zarejestruj, aby zobaczyć swój Level !
Schowaj

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 4 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Poradnik TS3 cz.2 Plugin Overlay nie działa - możliwe rozwiązania.
Autor Wiadomość
Wojaszek Offline
Świeżo upieczony
*
Registered

Level: 1

Liczba postów: 4

Dołączył: 30.11.2011

Reputacja: 0

button-youtube

Post: #1
Poradnik TS3 cz.2 Plugin Overlay nie działa - możliwe rozwiązania.
Niesforny plugin, który często sie nie chce pokazać gdy odpalimy jakąś gre (jestem posiadaczem "boskiego" Win 7 64bit wiec wiem coś na ten temat). Wiec wymienie kilka jego możliwych grzechów i możliwości ich naprawienia:

1. Plugin ten często jest postrzegany przez niktóre zabezpieczenia w grach (tzw. tarcze, punkbustery i inne antycheaterskie programy) jako złośliwe oprogramowanie które chce sie "podczepić" pod grę wykorzystującą jakiś Direct X i jest zwyczajnie blokowany wiec sie nie wyświetla, albo gra sie nie odpala. W tym wypadku nic nie poradzimy, gra sie z nim "gryzie" i już. No chyba że napiszemy emaila do suportu tej gry żeby w tym programie antycheaterskim(jakkolwiek się on nazywa) uwzględnili wyjątek dla tej nakładki(tak jak np. ustawiamy wyjątki w Zaporze Systemu Windows). Ja właśnie taką prośbe mam zamiar napisać, bo gram w S.U.N i tam jest taka blokada.
Także jeśli grając w daną gre zauważysz że u kumpla działa plugin a u ciebie nie, wykluczysz ten problem.
Alternatywą może być zainstalowanie podobnego plugina o nazwie TS Notifier , nie gwarantuje że bedzie wporzo ale warto spróbować.

2. Czasem warto odpalić najpierw TS'a z Overlayem a potem grę albo na odwrót. Bądź też przeładować wszystkie pluginy(Ustawienia>>Wtyczki>>Zaznaczamy Overlay Plugin>>Ustawienia>>Klikamy klawisz "Przeładuj Wszystkie"


3. I dochodzimy chyba do najbardziej zagłębionego problemu, gdzie może być najczęściej pies pogrzebany. Sam doświadczyłem tego "samoistnego kaprysu komputera" który jeszcze wczoraj wyświetlał mi wtyczkę bez problemu a dziś przestał działąć od tak sobie(serio). Do rzeczy. Jest sobie taki pewien plik, w którym są zapisane indywidualne ustawienia(czyt. profile)Overlaya dla każdej gry, którą odpalimy bądź dla innych polularnych gier.
[Obrazek: 2932817500_1356480015.png]
Proponuje wpisać w tym pliku dodatkowe 2 linijki(określające poprawność wyświetlania się Overlaya dla gry którą chcemy odpalić a konkretnie dla jej pliku rozruchowego czyli np w moim przypadku była to gra BlackLight Retribution wiec jej plik rozruchowy ma nazwe BLR.EXE):
[Obrazek: 7360563900_1359054135.png]
Z tym że wersję Overlaya musisz wpisać taką jaką aktualnie używasz(na powyższym screenie jest 3.7.9)
Nie zaszkodzi dodać jeszcze dwóch linijek "wymuszających" odpalenie nakładki:
Kod:
dll.force_loading=true
dll.retry_injection_after_seconds=1

chociaż jeśli nakładka bedzie sie odpalać poprawnie bez tych linijek lepiej ich nie dodawać(może to spowolnić uruchamianie gry).

Uwaga: Modyfikacja w tym pliku config_user jest konieczna, gdyż po pierwsze główny profil "default" jest powiedzmy uniwersalny dla wszystkich gier i nie zawsze wprowadza realne zmiany w nakładce (z doświadczenia wiem niestety Wink). Dlatego użycie indywidualnych ustawień dla poszczególnych gier właśnie w tym pliku daje zadowalający efekt. Pozatym niektóre wpisy na powyższym screenie są zaawansowanymi ustawieniami Overlaya, których nie wprowadzimy z interfejsu programu. A to po ich wprowadzeniu nakładka zaczęła mi znów działać.
A jeszcze tak na marginesie, TS od czasu do czasu wprowadza w tym pliku własne wpisy w momencie kiedy odpalamy jakieś gry, stąd być może pojawiają sie te samoistne kaprysy komputera o których wspomniałem wcześniej .

4. Wersja API TS'a po aktualizacji została podniesiona, gdy tym czasem wersja API nakładki pozostała "stara" i wtedy jest niezgodność.
[Obrazek: 5992335100_1359055782.png]
Warto wtedy powrócić do starej wersji TS'a, albo poczekać aż wypuszczą Overlaya adekwatnego do wersji TS'a. Najnowszego zarówno jak i starsze wersje overlaya można ściągnać ze strony producenta. Instalacja jest banalnie prosta gdyż instalator sam znajduje ścieżkę ze starym pluginem. Tylko przed instalacją należy wszystko pozamykać(a nawet sie przelogować) bo może wyskoczyć alert z niemożnością zainstalowania.

5. Upewnij sie że masz najnowsze software do Windowsa o tajemniczej nazwie DirectX End User Runtime(download pochodzi z polskiej strony Microsoftu ponizej jest opis jak to zainstalować). Sam nie wiem konkretnie co to za dodatek, ale bez odpowidniej jego wersji Overlay też może nie działać

6.Ostatnio miałem dziwny problem właśnie w wersji 3.7.9 a nawet nowszej 3.7.10. Mianowicie w okienku, gdzie powinny pokazywać sie nicki osób mówiących, nie widać tych właśnie nicków (okno popup działa poprawnie).
Rozwiązaniem dla tej bolączki były następujące kroki:
a. Ściągnąłem i zainstalowałem nowszą wersje Overlaya 3.7.11
b. wyczyściłem cały plik config_user.ini(tzn. usunąłem tylko zawartość pliku ale nie sam plik).
Bez obaw program i tak sam go uzupełni automatycznie - generując nowe profile gier. Ta czynność można powiedzieć to taki reset ustawień Overlaya.
Tylko podejrzewam że ten punkt 6 należy zastosować tylko w wersji 3.7.9 i 3.7.10 gdyż o dziwo przekonałem sie że w tych nowszych wersjach program generuje w końcu poprawne wpisy i nie trzeba ręcznie ich wprowadzać jak to opisałem w punkcie 3(aczkolwiek lepiej czasem sprawdzać).

7. Słyszałem też na forum producenta, że warto odpalić zarówno TS'a jak i grę jako administrator(PPM na ikonke i wybieramy właściwości>>w zakładce zgodność zaznaczamy na samym dole pole "Uruchom ten program jako administrator"), może to zapobiec wielu komplikacjom. Dotyczy to systemów Win Vista, 7 i nowszych

8.Koniecznie musi być uruchomiony plugin ClientQuery(widoczny na obrazku w punkcie 4). Jest on standardowo dostępny na liście pluginów wiec wystarczy tylko zaznaczyć przy nim ptaszek

Uwagi końcowe:
Żeby sprawdzić czy realnie nakładka jest odpalona podczas gry wystarczy wcisnąć pewien klawisz, który pozwala ustawić ręcznie rozmiar i pozycję poszczególnych elementów nakładki(okienka czatu i nicków osób mówiących) na ekranie
[Obrazek: 8422835400_1357228319_thumb.jpg]
, domyślnie jest to Scroll Lock i działa jak przełącznik(podobnie jak Caps Lock) , ale jeśli chcemy dowiedzieć sie jaki klawisz jest przypisany wystarczy wejść w ustawienia Overlaya w zakładkę input.

Jeśli zamierzasz zainstalować nowszą wersje Overlaya musisz także zmienić nazwe versji w tych dwóch linijkach co zaznaczone są na pierwszym screenie żeby plik miał wpis zgodny z używaną wersją plugina. Albo możesz też wyczyścić plik config_user.ini a program potem sam automatycznie wprowadzi poprawne wpisy do pliku(patrz podpunkt b w punkcie 6).

Na dzień dzisiejszy gorąco polecam TSa w wersji 3.0.9.2 i Overlaya 3.7.11 gdyż w tej chwili ten zestaw jest najmniej problematyczny(tzn.nie trzeba sie już bawić w dodawanie wpisów, instaluje i od razu działa.) Tylko raz jeszcze powtórze warto przed instalacją tego plugina wyczyścić plik config_user(patrz podpunkt b w punkcie 6).

Jak znajde inne powody to dopisze puki co na razie to wszystko. Z chęcią wysłucham waszych propozycji nie wypunktowanych w tym poście aby poradnik był w miarę kompleksowy .
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19.06.2014 07:53 przez Wojaszek.)
26.12.2012 01:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Poradnik TS3 cz.3 Jak połączyć sie do kilku serverów jednocześnie Wojaszek 0 670 31.12.2012 09:14
Ostatni post: Wojaszek
  Poradnik TS 3 - Jak powiększyć czcionke w pluginie Overlay Wojaszek 1 3,065 30.11.2011 19:58
Ostatni post: Wojaszek
  [PORADNIK] Działający po updejcie skrypt automatyczny! Adrian 173 24,421 22.02.2011 16:42
Ostatni post: Adrian
  [Poradnik] AUTOFILL - Automatyczne uzupełnienie formularza - restock! Corleone 411 109,867 27.10.2010 10:55
Ostatni post: olaaaxpp
  [PORADNIK]Wyciszanie dźwięku na stronach internetowych. Czolo 13 5,162 06.08.2010 13:22
Ostatni post: lz30

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
Aktualny czas: 01.10.2014, 13:11 Witaj! (LogowanieRejestracja)
Schowaj